Med Nino Keller stannar tiden

IMG_0260

Plötsligt händer det, som det sägs i den välkända reklamen. Tiden stannar upp. Det hände mig häromdagen när jag passerade Galleri Hantverket på Götgatan i Stockholm. Jag såg den här målningen ligga i fönstret och jag var tvungen att stanna upp mitt i steget.

Jag gillar den här tavlan väldigt mycket. Den heter ! och är målad av Nino Keller som just nu har en liten utställning på galleriet. Utställningen pågår till den 14 april. När jag såg tavlan i fönstret hade galleriet stängt men jag skyndade mig tillbaka nästa dag. Jag ville se mer.

Nino Keller är känd för sina illustrationer men också för att han är trummis i flera kända svenska band. Jag vet inte alls vem han är men jag uppskattar hans konst. Jag tycker om att han i de stora målningarna får med känslan av serieteckning, men också ett formspråk som känns retro på ett positivt sätt.

När jag ser hans tavlor är det som om tiden också står still inom mig, jag återskapar minnen och känslor förknippade med böcker och barnprogram från min barndom. Jag gör en resa i tid och rum och den gör mig lycklig. Nino Kellers konst tar mig med på en resa till inre rum där jag trivdes som barn, då jag var lycklig och hemma oavsett yttre omständigheter.

IMG_0240

IMG_0248

IMG_0236

Utställningen heter ”Människan och apparaten”. I nästan varje målning finns en apparat med, en apparat att använda men också att älska. Vissa apparater har ju blivit som familjemedlemmar, man kan inte leva utan dem. Det är förstås på både gott och ont, men i Nino Kellers konst upplever jag apparaterna som vänner.

Det är inte den klassiska civilisationskritiken att alla apparater, all teknik, alienerar oss från varandra och skapar avstånd och främlingskap. Nej, här utstrålar målningarna den barnsliga fascinationen inför alla dessa underbara apparater som kan trolla med verkligheten. Så som man kände det när man var liten.

ninokeller2

IMG_0247

Men visst, ibland snuddar även Nino Keller vid den klassiska kritiken mot våra apparater, eller kanske inte apparaterna i sig utan den makt och tyngd vi människor tillskriver dem. Att vi gör dem till livets centrum kanske på bekostnad av annat som egentligen är viktigare.

Här är det datorn och TV:n som upphöjts till gudomligheter, och det känns ändå rätt att det perspektivet också finns med på utställningen. Ibland har vi människor en benägenhet att låta maskinerna styra oss istället för tvärtom. Vi behöver ofta påminna oss om det och lyfta upp blicken från displayen för att se längre.

IMG_0241

Den här tavlan skulle jag gärna köpa (tillsammans med !), den är så vacker. Här har Nino Keller lyft blicken från displayen och sett något annat, något större och viktigare. Livet.

IMG_0245

Och här får vi veta vem som hjälpte honom att göra det. Helt underbart.

ninokeller

Den lilla utställningen med Nino Keller rymmer mycket och är både vacker och tänkvärd. Jag hade inte möjlighet att köpa någon tavla men Nino Keller hade tänkt även på oss och tryckt upp två olika affischer, bland annat en av konstverket ! som jag såg i fönstret. Den affischen köpte jag för 200 kr och den gör mig lika lycklig som om jag hade fått köpa originalet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s