Madhat Kakeis konst vinner mitt hjärta

IMG_9497

Idag, söndagen den 28 februari, är sista dagen för utställningen Madhat Kakeis Abstrakta kabinettModerna museet. Jag hann dit i sista stund. Det var inte lätt att hitta utställningen som gömmer sig allra längst in, eller snarare längst bort, i museets irrgångar. Som tur var blev jag vänligt ledsagad av en museivakt och hittade till slut det lilla rummet, dolt som om det var Moderna museets hemlighetsfulla, bultande hjärta.

IMG_9599

Jag kan inte förklara vad som hände när jag klev in i rummet. Utställningen, det abstrakta kabinettet, består av ett enda rum. Ett litet rum, ja, som ett litet kabinett. Ändå var det som att kliva in i en katedral, det lilla rummet utvidgades till en evig rymd när jag klev över tröskeln. Något drabbade mig. Det grep tag om mitt hjärta och vred om. Det välkända trycket över bröstet, känslan av att vilja gråta av glädje, tacksamhet och vemod på samma gång.

IMG_9545

Det händer mig ibland, inte ofta, men när det händer så grips jag på djupet och min själ skakas om. Det är vidunderligt och brutalt på samma gång. Vad händer och varför? Vad är det med konsten i det lilla abstrakta kabinettet som drabbar mig på djupet och når ned till min existens grundvalar? Jag vet verkligen inte. Det bara händer och jag låter det hända. Jag är inte rädd.

IMG_9488

Här, framför den här, blir jag stilla. Den är monumental i sin till synes enkelhet. En så djup blågrå färg har jag aldrig sett förut (mina bilder kan inte förmedla färgerna på ett rättvisande sätt, det måste sägas). Tavlan gestaltar det svenska svårmodet – blandat med längtan och vemod – på ett fantastiskt sätt. ”Att känna sig blue” har plötsligt tagit fysisk form i sinnevärlden.

IMG_9602

IMG_9564

IMG_9626

Färgerna förändras beroende på hur man placerar sig i rummet, dialogen mellan dem förändras beroende på vilken färg som hamnar i blickfånget. Den älskade blågrå tavlan försvagas och tappar i färg och lyster när den ses tillsammans med de klarare färgerna bredvid. Samtidigt blir den mindre vemodig, den livas upp av att relatera till de andra. Färgerna gör varandra mer levande.

IMG_9608

Det är så vackert. Jag stannar en evighet i rummet. Under tiden är det många andra besökare som hittar fram till utställningen. Ingen stannar kvar i rummet. Några kikar in över tröskeln och vänder igen, några kliver över tröskeln men går ut ur rummet direkt, ingen stannar och ger tavlorna en chans. Någon säger: ”Det är bara färg”.

Bara färg? BARA FÄRG? Jag skakar i mina grundvalar igen. Bara färg! Nej, det är verkligen inte bara färg, det är stor konst. Varför ger de den inte en chans? Först blir jag upprörd över deras nonchalans, sedan inser jag: hur många gånger har inte jag kikat in på en utställning, fnyst och sagt: ”det är bara…” och vänt på klacken. Och där inne har det kanske stått en människa som kippat efter luft, i chock: BARA? Har du inte förstått någonting?

IMG_9615

IMG_9620

IMG_9526

Titta noga. Det är så många lager, årsringar och bottnar. Ingenting är bara yta, här finns dolda bråddjup. Det är nu jag känner greppet kring mitt hjärta hårdna, det vrider om. Det smärtar, men det smärtar på ett livgivande sätt. Varför drabbar det mig så påtagligt? Jag har ingen aning.

IMG_9558

Det är då det händer. Jag ser mig själv i färgen. Min skugga. Jag blir ett med färgen. Jag är färgen. Jag lever. Jag andas. Jag vill bo där. Jag lämnar det abstrakta kabinettet med ny kraft. Jag är.

2 tankar om “Madhat Kakeis konst vinner mitt hjärta

  1. Vad ska jag skriva ?Hur hittat den artikel ? Det var 4 på Morgen i Paris den 23 mar hade unt i rugen kunde inte såva läste den gav mig kraft att glomma ont tänka och känna ordet .jag har målat spel och glomma mig själa litel spel .Nu du gave mig ett ård till deta är ANSVA till mina färger och fån början TACKER jag DIG
    6 mars 2016
    kram
    Madhat Kakei

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s