Julia Bondesson, Färgfabriken

bild.JPG8

Det var faktiskt inte alls så knepigt att ta sig till Färgfabriken, som jag trodde. Tvärbanan till Trekanten och därifrån några minuters promenad och skyltat hela vägen. Lätt som en plätt när man äntligen bestämt sig. Det var utställningen med årets Beckers konstnärstipendiat Julia Bondesson som fick iväg mig. Jag har varit nyfiken på hennes konst sedan Stockholm började tapetseras med annonser om utställningen på Färgfabriken.

18

Det första som möter mig när jag kliver upp för trapporna till andra våningen, där utställningarna är, får mig att stanna upp i stegen. Piéta? Tankarna associerar i tillrättalagda banor…

17

Kommer närmare. Inte Maria med den vuxne, lidande Jesus, utan Maria med Jesusbarnet? En klassiker?

16

Ännu närmare. En kvinna som håller två klot. Ett barn? En sorg? En smärta? Jag blir chockad. Det är en plågsam skulptur som ger liv åt alla mödrar som fött barn, som förlorat barn, som oroar sig för sina barn, drömda mödrar som aldrig fick något älskat efterlängtat barn… Piéta i alla dess former.

Hur kan en grovhuggen träskulptur vara så skör och sårbar? Ofattbart.

13

bild.JPG6

Flera av Julia Bondessons skulpturer andas just denna sårbarhet, skörhet, ensamhet och sorg. Det är något väldigt märkligt. Det blir en krock av material, tyngd och lätthet. Se på den här ryggen. Den är ihopkrupen och man blir gråtmild när man ser den. Vilka sorger bär den? Vilken oro tynger den? Man vill stryka över den, man vill trösta, man vill lova på heder och samvete att allt kommer att bli bra igen, även om man kanske ljuger lite.

Hur kan en så grovhuggen träskulptur inge sådana känslor? Jag häpnar.

9

Blir berörd och lite sorgsen av skulpturerna jag möter, men så går jag runt hörnet och detta magnifika konstverk uppenbarar sig med sitt blodröda släp. Ljusbesatt av både himmel och jordiska arrangemang. Enastående vackert och här finns inga sorger längre. Här finns en lågmäld tillfredsställelse, någon har nått ända fram. Någon har sett in i ljuset och sett att det var gott. Vilken fantastisk skapelse. Den måste upplevas på plats.

12

11

Här kommer den märkvärdiga utställningslokalen helt till sin rätt, den grova betongen, de gråa, glesa linnegardinerna, metallen och slitaget. Och så denna blodröda mantel, lättheten i tyngden och det upphöjda utrycket i ansiktet på skulpturen. Till och med skuggan på marken är fantasieggande.

bild.JPG5

Mitt i detta stora, med starka känslor, sitter plötsligt en nöjd liten figur bland vad som ser ut att ha blivit över, men som i sin disparata blandning bildar en genuin helhet. Av det som inte passar in, av det som blivit över eller inte blev som det var tänkt, har något eget och unikt skapats. Den lilla figuren är så nöjd över att styra sitt öde med egen hand. Det krävs inte alltid stora ting för att uppnå stor tillfredsställelse.

bild

bild.JPG4

bild.JPG2

Alla Julia Bondessons skulpturer är fansatieggande, mina sinnen öppnades fullt ut och jag var glad att det inte satt några förklarande skyltar vid konstverken, inte ens deras titlar. Jag trodde inte att de hade några titlar och det gjorde mig glad för det gav min egen upplevelse möjlighet att sätta ord på känslan, men varje kontverk har en titel upptäckte jag senare. Jag avslöjar dem inte. Du får upptäcka det själv, men ge din egen fantasi fritt spelrum först, det är min rekommendation.

På utställnigen finns en cirka 30 minuter lång film som visas i mitten av utställningsrummet, den föreställer konstnärern som interagerar med sina skapelser. Jag såg bara en mycket kort stund på filmen, jag inser snabbt att jag hellre vill skapa min egen inre film av konstverken. Den rullar fortfarande inombords.

Utställningen pågår till och med söndagen den 8 mars, har du möjlighet – se den!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s