Fördjupad bild av John Bauer

bild-198

Passerade Jönköping häromdagen och tog tillfället i akt att besöka Jönköpings läns museum där jag aldrig varit förut. Har länge varit intresserad av att se deras samling konstverk av den svenske konstnären John Bauer (1882-1918), som ursprungligen kom från Jönköping.

Just nu pågår en speciell utställning på museet där konstnärsduon Lundahl & Seitl har skapat ett plats- och situationsspecifika konstverk utifrån flera av museets verk av John Bauer, och som bygger på besökarnas deltagande. Det var vackert och intressant men fångade inte alls mitt intresse på samma sätt som rummet bredvid som är en fast utställning om John Bauer på museet.

bild-199

Här framträder en, för mig i alla fall, helt ny bild av konstnären Johan Bauer. Här känns det som att man kommer den verklige John Bauer betydligt närmare än vad som är möjligt i hans så välkända illustrationer till sagoböckerna ”Bland tomtar och troll”.

Rummet som skapats kring konstnären är magiskt och fyller mig med både andakt och kreativitet. Den blå färgen på de råa betongväggarna är en fantastisk kontrast till den etablerade bilden av Johan Bauers konst. Mycket bra gjort.

bild-201

Här ses ett självporträtt som känns långt bort från de minutiöst och detaljerat målade sagoillustrationerna.

bild-202

Ännu ett självporträtt av Johan Bauer som jag uppskattar mycket eftersom det inte förskönar bilden av konstnären, han ser till och med lite grinig ut. Ingen sagofarbror direkt.

bild-203

bild-204

Vad som överraskade mig mest av allt på utställningen var några träsnitt som fanns i rummet, de är otroligt vackra och sirliga i sin grovhet. Här ser man att John Bauer var en konstnär som inte fastnat i ett fack och en form, han hade en betydligt större bredd i sitt skapande. Det gör mig glad att få veta.

bild-205

Den här bilden är helt enastående.

bild-206

bild-208

Men så klart ville man se några av hans klassiska sagoillustrationer också och det fick man. Hans målningar är oslagbara vad gäller mystik, trolska skogar och mystiska stämningar. Jag har älskat dem i hela mitt liv, de är så fantasieggande, eleganta – och skrämmande.

Det nya jag lär mig om John Bauer på museet fördjupar och breddar min uppfattning av honom som konstnär, men det gör inte att jag älskar dessa illustrationer mindre än förut. Tvärtom.

bild-210

bild-211

Tydligen blev han själv trött på sina, redan på sin tid, enormt kända och älskade sagoillustrationer (som också gjorde honom väldigt rik) och ville prova något nytt. Här ser man hur han började experimentera med en friare impressionistisk stil.

Vi får tyvärr aldrig veta hur han skulle utvecklats vidare som konstnär eftersom han förolyckades så ung. Det känns sorgligt att inte få veta, men tragedin  har ju också bidragit till myten om konstnären.

bild-209

Jag förvånas över att ett enda rum berättar så mycket om konstnären, det är imponerande, men kanske beror det på alla bilder jag redan har i mitt huvud, alla älskade sagobilder som lever inom mig sedan barndomen. De finns med i rummet också även om de bara är synliga för mig, men de kompletterar utställningen.

Först blev jag besviken över att museet inte var fyllt av alla dessa välkända bilder, men nu inser jag att det var bra. Nu fick man en chans att se konstnären bortom myten. Människan. Hans utveckling som konstnär, hans metoder och tankar bakom sitt arbete. Mycket lärorikt och inspirerande. En utställning väl värd en omväg om man har vägarna förbi.

nyren-jlm

Jönköpings läns museum är en vacker byggnad värd ett besök i sig självt. Jag kommer mer än gärna tillbaka.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s