Birdman och Kingsman på bio

banner-birdman-film_page_np

Det är mycket bio just nu. Det är intressant att så många fortfarande går på bio trots att man kan se hur mycket som helst hemma i soffan nuförtiden genom alla streaming tjänster som finns. Jag själv går gärna på bio, det är så mycket mer än att bara se en film. Det gör mig glad att fler än jag tänker så.

Den senaste tiden har jag sett två filmer med liknande namn men med väldigt olika innehåll. Den första filmen är Birdman av regissören Alejandro González Iñárritu och med Michael Keaton, Naomi Watts, Edward Norton, Emma Stone och Zach Galifianakis i ledande roller.

2_img_inset

Filmen, en dramakomedi, presenteras på följande sätt: ”Riggan, mest känd för att ha spelat den ikoniska superhjälten Birdman, ska nu regissera en teaterföreställning på Broadway och vi får följa honom under de hektiska dagarna innan den stora premiärkvällen. Samtidigt som han slåss mot sina inre demoner och sitt stora ego så försöker han lappa ihop både familj och karriär”.

_MG_0817.CR2

Det är en väldigt bra film med minnesvärda rollprestationer. Intressant i sammanhanget är att Michael Keaton, som spelar huvudrollen som Birdman, själv har en liknade historia. Det var han som spelade den första Batman på film (1989), en superhjälte som sedan försvann i skuggorna. Nu har ju Michael Keaton gjort massor av annan bra film sedan dess men det går inte att låta bli att göra vissa jämförelser. Kanske var det därför han fick rollen.

article-2656855-1EB81CA300000578-778_634x356

Filmen är gjord som en enda lång kameraåkning där man får följa människorna som om det var i realtid. Mycket välgjort. Regissören lyckas också på ett alldeles utmärkt sätt förena dröm med verklighet, man tror man ser verkligheten men plötsligt, genom en liten enkel men genial detalj, inser man att man varit inne i huvudkaraktärens drömmar och illusioner, och även mardrömmar. Väldigt effektivt och gripande.

Birdman-5

Det finns en viss civilisationskritik i filmen, särskilt mot de social medierna, men även det är gjort på ett inkännande och kärleksfullt sätt. Mer som att det handlar om HUR man använder de social medierna, inte ATT, det vill säga, du bör styra de social medierna snarare än att de styr dig. Det resoneras på ett mycket bra sätt kring det utan moraliska pekpinnar.

Birdman2

Filmen kretsar kring män, men det finns ändå flera kvinnor som spelar avgörande roller i filmen om än ganska diskret. Det är särskilt en ung kvinna som får representera nuet, och det moderna, på gott och ont, och det är huvudpersonens dotter Sam (spelad av Emma Stone) som är den förlösande faktorn i många scener. Hon gör en underbar roll och det är hennes repliker man minns efteråt. Filmen är mycket sevärd.

Kingsman-Mr.-Porter1

En på många sätt annorlunda film, jämfört med Birdman, som gått upp i dagarna är Kingsman: The Secret Service, en klassisk actionrulle med komiska inslag. Även här är det män i huvudrollerna med några enstaka kvinnor i ganska klassiska biroller. Filmen är regisserad av Matthew Vaughn och de ledande rollerna spelas av Colin Firth, Michael Caine, Taron Egerton, Samuel L. Jackson.

Colin Firth, för evigt mest känd som Mr Darcy (1995), spelar helt klart en annorlunda roll mot vad man är van vid att se honom i, men han gör det riktigt riktigt bra och det är roligt att se. Man kan nog säga att han är den stora behållningen av filmen.

Kingsman-The-Secret-Service

Filmen presenteras på följande sätt: ”En superhemlig underrättelsetjänst rekryterar en småkriminell kille med potential till sitt stenhårda träningsprogram för blivande agenter. Samtidigt dyker det upp ett hot mot världen som skapats av ett galet teknikgeni”. Har man inte hört det förut? Jo, det har man men det finns ändå lite nytt att ta till sig i den här filmen.

hqdefault

Ett av de bestående intrycken från filmen är de små sensmoraler som presenteras, framför allt genom Colin Firths välklädde agent, om hur viktiga kläderna är för mannen men inte bara det utan framför allt hans uppförande: The Manners makes the Man. Ja, om det är det enda man tar med sig från filmen så är det en bra sak. Som ett försök att återerövra en gammaldags gentlemannakodex i modern tappning. En god ambition trots allt, tycker jag.

601px-KingsmanTSS_414

kingsman-107551

Kingsman-The-Secret-Servicex

Filmen är rolig och spännande men ett totalt frosseri i våld, även om det kommer med viktiga, vidhängande, sensmoraler. Våldet är samtidigt inte verkligt, mer som ett dataspel och jag vet inte om det är bra eller dåligt. Men helt klart är det för mycket vålds- och vapenglorifiering för min smak, även om filmens hjälte i ett avgörande skeende väljer paraplyet som vapen framför alla de andra och reaktionen på det blir: Ett bra val.

maxresdefaultx

Med dessa kritiska radanmärkningar vill jag ändå säga att filmen är sevärd och ger en hel del tankar efteråt, vilket är ett gott betyg för en film. Det som kan sägas förena filmerna, förutom de liknande namnen, är att de handlar om män – som framgår tydligt i båda rubrikerna – men det är inte om de klassiskt stereotypa männen, det är om den nye mannen i nygamla kläder och det gör båda filmerna riktigt intressanta om än på väldigt olika sätt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s