Marvels superhjältar i Paris

marvel6

Vilken överraskning! När vi anlände till Paris upptäckte vi reklam för en utställning på ett galleri, kallat Art Ludique, om Marvels superhjältar. Den första i sitt slag och med äkta rekvisita från några av de senaste Marvel, Avengers, filmerna. Vilken lycka!

marvel11

Vi tog oss förstås dit, Marvel nördar/älskare som vi är, och det var det värt. Utställningen består av rekvisita från filmerna, originalteckningar både gjorda på papper och i datorn, fanatiskt intressanta små kortfilmer av Marvels skapare och tecknare, och mycket mer.

marvel1

Ja, att faktiskt se Captain Americas sköld från den första filmen var en upplevelse. Kanske någon tycker att det är fånigt att bli så till sig för något som är på låtsas, ja, då får man bli det. Själv tycker jag det är underbart att drömma mig bort i fantasin med hjälp av till exempel Marvels superhjältar. Skölden är vacker!

marvel3

Alla hjältarna är med; Captain America, Iron man, X-men, Spindelmannen, Thor, Hulken, ja alla, Mest intressant på utställningen var de små korta intervjuerna med Stan Lee, superhjältarnas skapare, och dess nutida tecknare. Det var många filmer men de var bara cirka tre minuter långa så man stod gärna kvar och lyssnade till alla utan att tröttna.

marvel5

Om det är någon som mot förmodan tror att hjältarna bara är endimensionella muskelpaket har helt fel. Det är mycket tankemöda bakom varje hjältekaraktär. Här fick man veta att de flesta hjältarna är uppfunna efter andra världskriget av flyktingar från Europa, offer för andra världskriget. Människor som inte hade kunnat rädda sin familj drömde om hjältar som skulle stå emot all ondska och kämpa för det goda.

marvel8

Kalla kriget och rädslan för kärnvapenkrig på 1950 och 1960-talet var också en grogrund för hjältarnas uppkomst. Man behövde något att tro på och inspirerats av. Men det som skiljer Stan Lees, Marvels, hjältar frän andra är att de har en historia. De är riktiga människor som utsatts för något som gjort dem till superhjältar, men det gör att de har en personlighet, vänner, glädje och sorg i sina liv. De är inga marionetter i det godas tjänst. Det gör att vi kan identifiera oss med dem.

marvel9

En tecknare berättade att han reste runt i Europa och studerade klassiska statyer från antiken och renässansen, därifrån hämtade han inspiration till deras kroppar och hjältedåd. Ingenting lämnas åt slumpen. I filmerna intervjuades också filosofer och forskare om varför vi tagit hjältarna till våra hjärtan. Verkligen mycket intressant. Man blev lycklig.

marvel10

Utställningen var en härlig upplevelse och jag hoppas att den vandrar runt i världen så fler får möjlighet att se den. För inte bara Captain Americas sköld var där, även hans motorcykel och Thors hammare med mera.

marvel4

Och titta här, de riktiga dockorna från museet i slutet av Captain America filmen 2. De var underbara att se, alla detaljer är perfekt och tidsenliga. Det är ett av skälen till att filmerna är så älskade, förutom själva hjältarna, att varje detalj är exakt, man har gjort minutiös research för allt. Det är ett enormt gediget arbete.

marvel2

En mycket rolig detalj på utställningen var att det fanns möjlighet att fotografera in sig själv i den här bilden, sedan mejades den hem till dig gratis. Bara en sådan sak! Så klart vi gjorde det. Det fanns en trevlig lite shop också i anslutning till utställningen där vi utan att blinka shoppade loss på både det ena och det andra. Lycka – igen.

Utställningen pågår till den 31 augusti.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s