Simone de Beauvoirs historia

memoarer2

Äntligen klar med läsningen av läraren, författaren och filosofen Simone de Beauvoirs (1908-1986) memoarer. Fem delar; En familjeflickas memoarer (1958), De bästa åren (1960), Världen öppnas (1963), Världens gång (1963) och Allt som allt (1972). Alla delarna är översatta till svenska.

Det var mycket intressant läsning, av flera skäl. Självklart är det spännande att få en inblick i Simone de Beauvoirs liv och leverne, även om hon är mycket avvaktande med privata detaljer. Man får veta mycket om henne, hon är i vissa avseenden mycket självutlämnande, men samtidigt inser man under läsningens gång att hon aldrig egentligen låter oss komma henne helt och hållet under skinnet.

Hon har en tydlig strategi med sina memoarer och hennes minnen. På ett sätt känns det snopet, kan man verkligen påstå att man känner henne efter läsningen av dessa tusentals sidor? På ett sätt vet man allt om henne, ändå är det som att man inte vet något. Hon dirigerar sitt eftermäle med briljans.

SIMONE-DE-BEAUVOIR-001

Men det har hon förstås all rätt att göra. Hennes memoarer är inte bara hennes egen historia, de är ett historiskt dokument, en tidsepok dokumenterad av en människa med sinne för detaljer. Det är väldigt intressant att läsa: hennes uppväxt i en småborgerlig miljö i början av förra århundradet, hennes vuxenblivande som sammanföll med krigen, och hennes medelålder i efterkrigstiden och ålderdomen under det turbulenta 1960-talet. Mäktig läsning helt klart.

simone-de-beauvoir2

En intressant detalj i böckerna är att hon börjar alla, utom den första och sista delen, med att gå in i ett slags svaromål på alla de kommentarer som kommit och tolkningar som gjorts av hennes föregående bok. I sista boken väljer hon att inte göra det och hon avslutar boken med orden: ”Den här gången skriver jag ingen avslutning på min bok. Jag överlämnar åt läsaren att dra vilka slutsatser han eller hon behagar”.

-

Jag vet inte om det är för att jag just läst ut den sista delen, Allt som allt, och har den färsk i minnet, som gör att jag tycker att den är mest läsvärd av alla delarna, eller om jag hade tyckt det ändå om jag läst dem i annan ordning (vilket i och för sig inte är särskilt lämpligt). I vilket fall som helst gav den delen mig mycket att tänka på.

I den här delen fokuserar hon inte i första hand på sig själv utan på de resor, studiebesök, och människor hon mött under sitt liv. Här fördjupar hon sig i länders historia, politik och kultur som hon besöker. Till exempel Japan, Sovjetunionen, Egypten, Israel och Palestina. Mest intressant är att i vissa länder har inget hänt sedan 1960-talet, t ex konflikten mellan Israel och Palestina. Samma låsta situation och argument då som nu.

Sartre-drague

Sista delen är också skön läsning för att Simone de Beauvoir kommit till ro med sig själv och livet. Hon gillar att bli gammal även om kroppens förfall stör henne en del. Hon skriver bland annat: ”Oberättigad kritik och förebråelser rör mig inte. Och berättigad kritik tar jag som en komplimang. Det generar mig inte att kallas intellektuell och feminist – jag accepterar mig själv sådan jag är”.

Hon har kommit till ro med sig själv och är även beredd att revidera sig själv, till exempel inser hon att hon bytt ställningstagande i vissa frågor som hon berör i ”Det andra könet”. Hon inser att livet har gett henne nya insikter som gör att hon måste revidera vissa uppfattningar och åsikter. Det är hedervärt tycker jag.

memoarer3

Alla delarna är läsvärda av olika anledningar och jag rekommenderar dem alla om man är det minsta intresserad av Simone de Beauvoirs person, verk, tiden och kulturen i Europa under större delen av 1900-talet. Är man intresserad av dessa böcker är Bokbörsen en guldgruva, en affär online för begagnade böcker. Där kan det mesta fyndas!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s