Månadens Matisse – december

Matisse fiskar

Så var det dags för den sista bilden i min väggkalender med Henri Matisse konstverk, inköpt i Centre Pompidou i Paris. Det känns lite vemodigt, men min vana trogen kommer jag antagligen använda kalendern ett år till. Eftersom det inte är datumen som är det centrala utan konstverken brukar jag återanvända mina kalendrar i flera år.

Före min Matisse kalender hade jag en Monet kalender med fantastiska bilder från Claude Monets hus och trädgård i Giverny. Den kalendern använder jag fortfarande. Nu alternerar jag mellan Matisse och Monet tills något nytt vackert dyker upp. Bilderna för mig glad, de är det första jag ser när jag vaknar på morgonen och går upp ur sängen.

Månadens Matisse heter Intérieur, bocal de poissons rouges (Interiör, skål med röda fiskar) från 1914. Det är en olja på canvas, mäter 147 x 97 cm, och hänger på Musée national d´art moderne, Centre Pompidou i Paris.

I det här konstverket ser man tydligt hur Matisse behärskar färgsättningen. Svala blåa och gröna nyanser dominerar tavlan, men bryts av med några starkt röda eller snarare orange detaljer. Ger en dramatisk effekt. Rummet och balkongräcket är så typiskt franskt, men utsikten i fönstret skulle lika gärna kunna vara en vy från Stockholm. Tidlöst och vackert.

Det intressanta med motivet är att Matisse än en gång målar guldfiskar. I min kalender finns två (i verkligheten) väldigt stora målningar med en skål med guldfiskar centralt i bilden. Varför målar Matisse guldfiskar så ofta? Jag vet inte, men det finns ett citat av Matisse där han säger: ”I wouldn’t mind turning into a vermilion goldfish”.

”Jag skulle inte ha något emot att förvandlas till en röd-orange guldfisk”. Man skulle verkligen vilja veta varför han vill det! På något sätt fascinerar de honom. Antagligen är det färgen som tilltalar honom, denna glittrande röd-orange färg som glimmar som guld och reflekterar solljuset på ett enastående sätt genom vattenytan. Ja, det är inte svårt att förstå hans fascination om man börjar tänka efter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s