En odödlig amazon är död

360_doris_lessing_1011

Jag minns precis var jag befann mig när jag fick veta att Doris Lessing tilldelats nobelpriset i litteratur 2007. Jag låg i soffan med skyhög feber, ingen röst och helt igentäppt när jag fick beskedet genom TV:n som stod på. Jag blev så lycklig. Äntligen tilldelades en kvinna priset som verkligen är läst och älskad av massor – inte bara av kvinnor utan också av män. En författare som verkligen gjort skillnad på många plan.

Jag ringde genast min syster och spelade in ett meddelande om denna lyckliga tilldragelse på hennes telefonsvarare. Strax efteråt ringde hon upp mig och undrar vad jag egentligen hade försökt säga, bara ett hest mummel hade hörts. Hon blev orolig. Så stort var det för mig att jag var tvungen att ringa och ge uttryck för min glädje trots feberyra och ingen röst, det jag hade att säga var helt ohörbart.

det-femte-barnet-av-doris-lessing

Den första bok jag läste av Doris Lessing var den bok som jag tror många har börjat med: Det femte barnet (1988). Det är en fantastiskt bra och hemsk bok på samma gång. Den handlar om moderskap, om kärlek och barn och om vad man gör när kartan inte stämmer. Efter fyra välartade barn i den välartade familjen föds Ben. Oplanerad och ovälkommen. Det märker han redan i moderlivet. Han sparkar sin mamma inifrån magen så hon inte kan sitta eller ligga still utan måste röra på sig hela tiden.

Vad blir det för relation mellan ett barn och dess mor med en sådan början? Ja, det får vi följa i boken. Det är andlöst spännande och obehagligt drabbande. Jag bestämde mig för att aldrig skaffa fem barn efter att ha läst den, men egentligen handlar det inte om ett nummer utan om en inställning. Läs den!

den goda terroristen

Min andra bok av Doris Lessing var Den goda terroristen (1985). Den handlar om en kvinna som verkligen försöker ta sig ur den traditionella, förväntade kvinnorollen genom att ansluta till ett kollektiv av unga arga människor som vill förändra samhället, gärna genom våld. Vad händer med kvinnan i detta kollektiv? Hon blir deras morsa. Vad har förändrats i hennes liv? Ingenting. Förändringen ligger på ett annat plan än att bara byta miljö.

Jag lärde mig mycket genom båda dessa böcker. Därefter har jag läst det mesta hon skrivit men jag tror ändå att de intryck som de här två böcker gjorde på mig är de som stannat kvar längst och påverkat mig mest. Jag ser verkligen Doris Lessing som en av världens främsta författare genom tiderna. När hon äntligen fick nobelpriset i litteratur kände jag att mitt krackelerade förtroende för Svenska akademins val av författare, att ge priset till, började att repareras.

Doris Lessing är död men kommer aldrig att glömmas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s