Ender´s Game – klart sevärd!

enders game 4

Filmen Enders´s Game hade premiär i fredags och vi var och såg den igår. I reklamen för filmen på SFs hemsida beskrivs filmen som Action, Sci-Fi, Äventyr, vilket är helt korrekt, men man tog inte med det viktigaste: vänskap och civilisationskritik. Det brukar väl samlas under rubriken Drama eller möjligtvis Kärlek. För kärlek var det, men inte i den romantiska formen utan i den vänskapliga formen, vänner och syskon emellan.

enders-game-movie-5

Filmen bygger på böcker skrivna av den amerikanska författaren Orson Scott Card (född 1951 i USA). Enders spel (som den heter på svenska) kom ut i bokform redan 1985, och det finns flera böcker i serien om Enders. Det är inte alltid en film baserad på böcker blir bra, men i det här fallet blev det lyckat. Framför allt märker man det i manusets många bottnar, det är inte bara en action-rulle rakt av utan det finns ett tänkvärt djup i den. Det förhöjer självklart upplevelsen av filmen. Jag fick mycket att tänka på efteråt.

enders game3

Även om själva berättelsen var spännande och medryckande; än en gång ska jorden räddas från utomjordingar som hotat planeten och som nu måste besegras en gång för alla för att hotet om jordens undergång ska omintetgöras (jag tröttnar aldrig!), är det inte det man bär med sig hem när filmen är slut. Det är istället relationerna, mellan de unga människorna som ska tränas att strida, man minns. Deras relationer är mycket varsamt och trovärdigt återspeglade. Här ser man många unga skådespelare som gör mycket minnesvärda insatser.

Det handlar också om civilisationskritik. Är krig alltid försvarbart? Är alla medel tillåtna? Översten säger: det viktiga är att vinna, Enders säger: det viktiga är inte att man vinner utan hur man vinner. Mycket sådant att tänka på. Det mesta i livet har mer än en svart och en vit sida, det framgår tydligt i filmen. Man uppskattar filmen både som ungdom och som vuxen, och det är ett mycket gott betyg för en film tycker jag. Filmmusiken var också väldigt bra, det gjorde filmupplevelsen extra njutbar.

Se den!

Böckerna om Enders finns att köpa på både Adlibris och Bokus.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s