Månadens Matisse – november

matisse la danse

Månadens Henri Matisse målning i min väggkalender från Centre Pompidou i Paris heter La Danse II och är målad åren 1909-1910. Det är en olja på canvas som mäter 260 x 391 cm. Den täcker en hel vägg på Musée l´Ermitage i St Petersburg där den hänger. Jag har sett den i verkligheten, den är enormt stor.

Det intressanta med målningen är att jag inte alls tycker om den i tryck, i almanackan. Jag låter oktober månads bild vara kvar och hoppar över novembers bild. Det är ovanligt för mig som normalt älskar alla Matisse målningar, men inte den här. Det är något med den som jag inte riktigt förstår mig på. Trots det, ännu mer intressant är att jag inte alls reagerade så när jag såg den i verkligheten. Då uppskattade jag den.

Jag har funderat på det, min kluvna känsla inför målningen, ända tills jag läste Ulf Lindes memoarbok ”Från fallfrukt till kart”. Där skriver han följande kloka ord, som gjorde att jag fick en förståelse för min upplevelse av konstverket La Danse II:

”Jag vet inte riktigt vad det är som driver mig att förvärva konstverk. Kanske för att konst måste avnjutas i original. Står man inför en målning av Matisse ser man den i rätt storlek, man lägger märke till skillnaderna i färgens täckning, om färgen är transparent eller pastös, sådant som Matisse ständigt spelar med och som får hans färg att bli levande och mångskiftande, hur det tar upp ljus och toner på ett oväntat sätt. Sådant försvinner i en reproduktion.

Kritikern Torsten Bergmark och jag stora bråk om saken. Han menade att Matisse hade gjort en så enkel och lättproducerad konst, att han nådde ut till alla genom reproduktioner. Jag är fortfarande djupt skeptisk till ett sådant resonemang. Skillnaden mellan original och reproduktion är lika stor som den mellan rysk kaviar och Kalles. Därför har jag aldrig haft planscher på väggarna utan konstverk valda efter min kassa.”

GERMANY-ART__22_1099048c

Apropå Henri Matisse är det mycket glädjande att man hittat en okänd målning av honom i den tavelgömma från andra världskriget som upptäckts i München nyligen. Här ses en första bild på målningen, som heter ”Sitting Woman”. Den ser ut att vara mycket vacker och jag ser fram emot att få se ett tydligare och finare fotografi av tavlan. Tänk att det fortfarande finns Matisse konstverk att hitta och älska. Lycka!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s