Månadens Matisse – oktober

oktober

Den här målningen av Henri Matisse (1869-1954) har jag aldrig sett förut. Det är alltid överraskande när det händer, att jag får se en tavla av Matisse som jag inte sett förut. Matisse är en av mina absoluta favoriter bland konstnärer och jag har sett många av hans konstverk, men det finns alltid nya upptäckter att göra, och det gör mig väldigt glad. Jag blir aldrig färdig med Matisse.

Den här målningen heter ”Le paravent mauresque” (ungefär ”Moriska skärmen” på svenska) och är målad mellan 1921-22, olja på canvas. Målningen mäter 90,8 cm x 74,3 cm och hänger på Philadelphia Museum of Art i USA.

Det som gör denna tavla så vacker är flera anledningar; de milda färgerna och det milda ljuset, de små mönstren och det faktum att det är två unga kvinnor som interakterar med varandra, och inte bara det att kvinnorna relaterar till varandra, det finns också tecken på att aktiviteter är på gång i rummet vilket de uppslagna böckerna och det öppna fiolfodralet vittnar om.

För mig gör det här målningen annorlunda jämfört med de flesta verk av Matisse. För det mesta målar han med starka färger, svepande rörelser och mer sällan människor i bilden och finns det människor så uppträder de isolerade från varandra om det är fler än en. Innehåller målningen en människa är det ofta en ensam kvinna som uppfordrande tittar rakt mot betraktaren.

Samtidigt som den här målningen skiljer sig från många andra är den ändå en Matisse helt och hållet. Hur vet man det? Ja, för mig handlar det om känslan som målningen förmedlar, glädjen och livslusten. Det är Matisse för mig.

Bilden är hämtad från min kalender med Matisse målningar inköpt på Centre de Pompidou i Paris.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s