Månadens Matisse – september

1308153451_matisse_odalisque_in_red_jacket_1937_www.nevsepic.com.ua

Så var det dags att vända blad i min Matisse almanacka från Centre de Pompidou i Paris där den ena målningen är vackrare än den andra. Jag blir som vanligt tagen av skönheten och styrkan i Matisse konstverk. Hans färgsättning är oöverträffad enligt mig.

Matisse skriver i boken Om konst: ”Mina val av färger är inte baserat på någon vetenskaplig teori, utan på observationer, på intryck, på min upplevelse och känslighet. (…) Jag tror inte ens att komplementfärgteorin är absolut sann”.

Den här målningen av Henri Matisse (1869-1954) heter Odalisque au manteau rouge och är målad 1937 i olja på canvas, mäter 55 x 46 cm och är i privat ägo.

Det finns många konstverk av Matisse med liknade motiv, en modell klädd i något som liknar arabiska herrkläder, sittande avslappnad i en stol eller fåtölj, lojt tillbakalutad tittandes rakt in i ”kameran”, så att säga. Ingen falsk ödmjukhet utan en självmedveten, granskande blick som vittnar om en kvinna med integritet.

Varje gång jag ser en av dessa kvinnor blir jag stolt och imponerad, både över kvinnan bakom målningen som förmedlar denna känsla men också av Matisse som avbildade kvinnorna med all deras inre styrka kvar i blicken och hållningen.

Matisse skriver: ”Det som intresserar mig mest är varken stilleben eller landskap utan ansiktet. Det är ansiktet som bäst tillåter mig att uttrycka den närmast religiösa känsla jag har för livet”.

Och vidare: ”Av linjerna i hennes (modellens) ansikte går jag in i dem som påvisar den karaktär av vikt, värdighet och allvar som finns hos varje mänsklig varelse”.

Ja, man blir ju imponerad på många sätt av Henri Matisse.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s