Matisse och fåglarna i ateljén

bressonmatisse

Den världsberömde franske fotografen Henri Cartier-Bresson (1908-2004) fotograferade den lika berömde konstnären Henri Matisse i hans ateljé i Vence, Frankrike, 1944. Han tog en serie mycket vackra fotografier som berättar för oss om Matisse som person och konstnär. Bland annat tog Cartier-Bresson flera bilder på Matisse och hans fåglar. Matisse älskade sina fåglar.

breton henri_matisse

I boken Om konst (Raster förlag) citeras Matisse: ”Ibland när jag köper en fågel tycker jag att den kostar väl mycket. men när jag höll på att bli riktigt illa däran (Matisse hade nyligen drabbats av svår influensa) sade jag till min hustru: ‘Nu ser du hur rätt det var att jag unnade mig glädjen att köpa mina fåglar,. Man ska alltid göra det som bereder en glädje.” (1937)

fåglar

1941 drabbades Henri Matisse av cancer och blev rullstolsbunden, vilket hindrade honom från att utöva sin konst som han var van vid. Det var då han började med papiers découpés, papperscollage. Den konstformen utvecklade hans konstnärskap och han fortsatte att vara banbrytande:

”(Denna nya teknik med papiers découpés) bokstavligen lyfter mig till en mycket stark lidelse för att måla. Genom att fullständigt förnya mig tror jag mig i les papiers découpés ha funnit något av det mest väsentliga för plastisk strävan och bestämning i vår tid. Det tycks mig som om jag genom att skapa dessa klippta färgade papper går lyckligt det som är i vardande till mötes. Jag tror att jag aldrig har varit i sådan jämvikt som när jag gör mina papiers découpés. Men jag vet att det kommer att dröja länge innan man blir medveten om i vilken grad det jag idag gör stämmer överens med framtiden.” (Ur Om Konst)

608_img

1952 uppdrog Henri Cartier-Bresson till Matisse att skapa framsidan till hans bok Images à la sauvette, på engelska kallad The Decisive Moment. Boken innehåller 126 av Cartier-Bressons foton från både öst och väst. Här ser man Matisse förkärlek för både papier découpés och fåglar i en vacker komposition.

I våras hade Fotografiska museet i Stockholm en mycket bra utställning med bilder av Henri Cartier-Bresson. När jag besökte utställningen köpte jag den enastående boken ”the man, the image & the world – a retrospective” (Thames & Hudson, 2006) med massor av bilder av Cartier-Bresson. Bland annat serien på Matisse i Vence 1944. Helt enkelt en enastående bok, fotograf och konstnär. De gör mig lycklig.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s