Månadens Matisse – juli

matisseaubergine72

Dags att vända blad i väggkalendern från Paris igen, med bilder på konstverk av Henri Matisse (1869-1954). Den här månaden illustreras av stillebenet Intérieur aux aubergines (Interiör med auberginer) från 1911. Den är målad med mixad teknik på canvas och är så stor som 212 x 246 cm. Den hänger i Musée de Grenoble i Frankrike.

Jag tycker tavlan är fantastisk: färgerna, mönstren och kombinationerna, och sist men inte minst, de oväntade auberginerna i centrum. Auberginer är en grönsak som verkar fascinera många konstnärer. Det måste vara den mjuka formen, men framför allt den djupa levande lila/svarta/bruna/gröna/blå färgen som ger ett så levande, blankt och lent intryck. Men egentligen är det väl inte det första man kommer att tänka på att lägga upp på bordet när man börjar planera för ett stilleben.

I vilket fall som helst, de pryder sin plats på Matisse målning och de är färgsättningen som målningen utgår i från. Det är häpnadsväckande hur Matisse kombinerar färger och former, det ser så lekande lätt och enkelt ut, men det är det förstås inte. Matisse skriver själv i sin bok ”Om konst” (Raster förlag):

”Akrobaten utför sitt nummer ledigt och med skenbar lätthet. Men vi får aldrig glömma det långa förberedande arbete som har gjort det möjligt för honom att utföra det. Det är på samma sätt med måleriet. Man måste lära sig att behärska medlen genom att gå från det medvetna till det omedvetna. Det är då man uppnår dett intryck av spontanitet.”

Matisse ser också en risk i detta, och skriver i ett brev till Henry Clifford 1948 (brevet finns med i boken Om konst):

”Jag har alltid försökt dölja mina ansträngningar, jag har alltid velat att mina verk ska ha vårens lätthet och glädje, och aldrig avslöja vilket arbete de har kostat mig. Jag är alltså rädd för att unga, som bara uppfattar den skenbara enkelheten och skissernas vårdslöshet, kommer att använda sig av det som en ursäkt för att strunta i vissa ansträngningar som jag bedömer nödvändiga.”

Men samtidigt ger han följande råd till sina elever, som jag tycker säger mycket om Matisse inställning till både livet och sin konst:

”Till mina elever har jag alltid sagt: Var inte rädda för att vara banala. Om ni har någon originalitet så kommer den att visa sig.”

Och det gjorde den verkligen med Matisse själv, för hur många konstnärer kan göra stor, odödlig konst av en grupp aubeginer på ett bord?

henri-matisse-om-konst

Köp och läs Matisse bok Om konst, den är verkligen en inspirationskälla för både konsten och livet. Boken finns på Adlibris och Bokus.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s