Månadens Matisse – juni

Henri-Matisse-Les-poissons-rouges-50480

Dags att vända blad i min väggkalender från Centre de Pompidou i Paris, med bilder på konstverk av Henri Matisse (1869-1954). Bilden för juni månad är Les Poissons rouges (De röda fiskarna), 1912, olja på canvas. Tavlan hänger i Pusjkinmuseet i Moskva.

En, i mitt tycke, mycket intressant information om konstverket är att tavlan mäter 146 x 97 cm. Den är väldigt stor, en jättetavla föreställande en skål med guldfiskar. Det är ändå lite märkvärdigt. Som vanligt är det en färgstark bild som förmedlar glädje och lust. Det är vad som gör Matisse till Matisse: en skål med guldfiskar ger mig lust att leva. Inte helt väntat, men inte heller något konstigt.

Det är vad som alltid händer när jag ser en Matisse tavla. Jag får lust att leva, det vill säga, min lust att leva stärks och blir fysiskt påtaglig. Man borde ha en av hans tavlor hemma. Då skulle varje dag bli en lyckodag, i alla fall skulle varje dag starta med en lyckorus-kick.

fiskar

Eller som Henri Matisse själv formulerar det i sin bok Om konst (Raster förlag):

”Vad jag drömmer om är en jämviktens, renhetens, lugnets konst, en konst utan oroande eller tankedominerande ämne, som för varje person som arbetar med hjärnan, för varje affärsman lika väl som för varje ordkonstnär, blir till något lugnande, till något rogivande för hjärnan, till något i stil med en skön fåtölj som befriar personen från fysiska påfrestningar.”

”Jag ägnar mig åt att skapa en konst om ger betraktaren, oavsett vilket tillstånd han kan befinna sig i, ett slags lugnande medel för hjärnan, en vapenvila, en behaglig säkerhet som medför lugn och ro.”

”Jag vill göra konst med jämvikt, med renhet, en konst som varken oroar eller besvärar; jag vill att en trött, utmattad, utkörd människa inför min målning ska uppleva lugn och vila.”

”En tavla bör skapa en djup tillfredsställelse, en själens renaste vila och högsta andliga njutning.”

Kan det sägas bättre?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s