Japanska träsnitt

3

Nu är den mycket bra serien Impressionisterna på Kunskapskanalen avslutad. Den går fortfarande att se på SVT Play om man vill. Den brittiska dokumentären har velat ”rädda den impressionistiska konsten från chokladaskarna” och visa på dess revolutionära sprängkraft, den som vi har svårt att urskilja idag när den impressionistiska konsten blivit mainstream, eller vad man ska kalla det. Det tycker jag definitivt att serien lyckats med.

En intressant sak som nämndes i serien är att flera av de stora impressionisterna, såsom Monet, Renoir med flera, var inspirerade av japanska träsnitt. Att Monet älskade japanska träsnitt vet man ju om man besökt hans hus i Giverny, där är väggarna fulla av kopior på japanska träsnitt som han samlade på (originalen hänger någon annanstans). Men vid först ögonkastet är det ju märkligt hur impressionisterna kunnat ta så djupa intryck av den japanska konsten, konstuttrycken upplevs ju väldigt olika.

Den impressionistiska konsten med sina svepande ögonblicksbilder, ofta tjockt med färg och man måste stå på långt håll för att färgerna ska flyta samman och avslöja tavlans detaljer. Detta till skillnad från de japanska träsnittens detaljrikedom, klara linjer, ofta konturlinjer, varje färg för sig, mer som tecknat än målat. Vad är den gemensamma nämnaren?

Jag skulle säga att det är det faktum att båda konstformerna gör nedslag i ögonblicken, skildrar en vardag och en verklighet i flykten. Inga arrangerade eller förskönande bilder (även om de i högsta grad är sköna i sig själva), utan ett ögonblick – eller, om du hellre vill, ett flyktigt intryck – som passerar, eller som återkommer igen och igen (t ex att koka te eller kamma sitt hår). Ingen förkonstling och inga överdrifter, bara verkligheten såsom den uppfattas här och nu. Vardagliga snapshots helt enkelt.

Här kan du se den brittiska dokumentären, om så bara för den fantastiska inledningen på varje avsnitt!
http://www.svt.se/impressionisterna/

3 tankar om “Japanska träsnitt

 1. Jag är mycket road av den klara färgskalan som man hittar hos både impressionisterna och de japanska färg träsnitts konstnärerna.
  ABC gänget (Larsson, Liljefors och Zorn) var alla samlare av japanska träsnitt, vilket också märks tydligt i deras konst och färgskala. Det ”skandinaviska ljuset” var direkt inspirerat från Hiroshige.
  Jag upptäckte en ny site som verkar specialisera sig på japanska träsnitt.
  Japanska träsnitt

  • Jag håller verkligen med! Det är något väldigt speciellt med dessa japanska träsnitt, inte bara färgerna och formerna utan också känslan de förmedlar. Ett tvärsnitt av ett ögonblick på något sätt. Har du läst boken ”Haren med bärnstensögonen”? Om inte, gör det! Där får man en mycket intressant inblick i impressionisternas intryck av japansk konst i allmänhet och träsnitt i synnerhet. Tack för tipset om hemsidan, den ska jag kolla in närmare!

 2. Tack för rekommendationen, har ej läst – kommer att läsa.

  Hemsidan verkar fortfarande vara i sin linda, men det lilla som de har publicerat verkar vara gediget.
  Det verkar även ej finnas någon sajt tillägnat japansk konst på svenska?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s