Uppe på vallmokullen

sf2

Det är ändå märkligt vilka fantastiskt bra, animerade, filmer de kan göra i Japan. Särskilt Studio Ghibli som senast gett oss Uppe på vallmokullen (2011), som fortfarande visas på http://www.sf.se i Stockholm. Om du bor i Stockholm eller har vägarna förbi, missa inte den här filmen om du har minsta lilla intresse för japansk tecknad film. Samma studio har gett oss några av de absolut bästa filmerna hittills: Spirited away, Det levande slottet, Min granne Totoro, Lånaren Arrietty, och nu Uppe på vallmoberget.

Den här filmen har inga övernaturliga inslag som filmerna ofta brukar ha, men jag uppskattar båda varianterna. Den här filmen, som utspelar sig i Japan 1963, förmedlar en känsla av hur landet fungerar (så mycket har nog inte hänt på alla dessa år), kulturen och människornas sätt att vara. Det är något särskilt med Japan. Det är också något särskilt med dessa tecknade filmer. En intressant sak är att man absolut inte kan vara säker på att de slutar lyckligt i den bemärkelse som Disney filmer alltid slutar lyckligt. Det man kan vara säker på är att något händer, något förändras i grunden, men man vet inte i förväg i vilken riktning. Det gör filmerna speciella. Och otroligt bra. Jag har sett alla som finns på svenska.

Något annat som är speciellt är att man inte kan dra den förhastade slutsatsen att de är lämpliga för barn bara för att de är tecknade. Jag rekommenderar absolut att man ser filmerna själv innan man låter barnen se dem, i alla fall om man har små barn. Men undvik dem inte för allt i världen. De här filmerna förmedlar så mycket mer än bara en story. De är alltid en konst och poesi upplevelse.

Mitt intresse för Japan har delvis uppmuntrats av dessa filmer, men ännu mer av japansk konst (särskilt träsnitt). För att lära mig mer och förstå vad det är som gör den japanska konsten i alla former så speciell läste jag nyligen Japans historia av Thomas Ekholm och Ingemar Ottosson (http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9186297651). Den gav många aha-upplevelser. Lättläst men samtidigt otroligt innehållsrik. Läs den om du vill veta mer och i grunden förstå vad som gör Studio Ghiblis filmer så unika.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s